Adoptie honden aanbod

Nietszeggende baas zoekt een onduidelijke hond.

De manier waarop mensen honden onder de aandacht brengen, is in mijn ogen vaak te bizar voor woorden. Net zoals de verhalen van mensen die een hond willen adopteren. In de  20 jaar waarin ik honden herplaats, ben ik al heel veel verschillende manieren en teksten tegengekomen kan ik wel zeggen. De een nog ongelooflijker dan de ander. Voor mij is het onbegrijpelijk dat mensen hun hond ter adoptie kunnen zetten, met alleen maar de volgende woorden: “we zoeken een nieuwe plek voor onze hond, want hier gaat het niet. Heb je interesse stuur dan een bericht of bel dit en dit nummer”. Het is bizar dat men zo de juiste baas denkt te kunnen vinden en dat er dan ook echt mensen zijn die op dit soort advertenties reageren. Als je je geliefde hond herplaatst, dan wil je toch de allerbeste plek voor het dier vinden lijkt mij. Het is ten alle tijden belangrijk om in je tekst duidelijk te maken wat voor baas je voor je hond zoekt. Wat is het karakter van de hond en wat heeft de hond nodig? Zonder goede informatie vind je niet makkelijk een nieuwe eigenaar. Er wordt vaak tegen mij gezegd, dat ik niet te snel moet oordelen, omdat mensen met korte teksten misschien wel dyslexie hebben. Bij mij komt namelijk altijd de stoom uit mijn oren als ik inhoudsloze teksten lees. Maar ook al heeft iemand dyslexie, dan nog kan hij een goede omschrijving maken van zijn hond, dan staat de tekst maar vol met typfouten. Het zegt voor mij alles over hoe graag men van de hond af wil en dat het ze meestal geen reet kan schelen. Als de hond maar weg is.

Hoe het dan wel moet? Als je je een hond op een goede manier wil herplaatsen, dan geef je zoveel mogelijk informatie. Alleen op die manier reageren er dan ook de juiste mensen. Als je een hele korte tekst hebt waar niets over het karakter in staat, dan gaan er mensen reageren die hoogstwaarschijnlijk helemaal niet bij de hond passen. Vertel dus over het karakter van de hond. Houdt hij van knuffelen, wandelen, spelen? Kan hij een paar uurtjes alleen zijn? Wil hij mee in de auto? Loopt hij ook zonder riem met je mee? Hoe is de hond met katten, kinderen en andere honden? Blaft de hond veel als hij iets ziet of hoort? Is hij lief naar vreemde mensen en kun je hem overal mee naartoe nemen? Allemaal zaken die heel belangrijk zijn om te vertellen. Maak ook duidelijk wat voor nieuwe baas je zoekt voor je hond. Wil je dat er een tuin is? Dat men geen druk gezin heeft en geen andere honden of juist wel? Zoek je een actieve nieuwe baas, of iemand die alleen kleine stukjes met de hond loopt? Een koele kikker of iemand die juist veel van knuffelen houdt? Iemand met honden ervaring of is ervaring niet belangrijk?

Wat in mijn ogen ook zeer zeker heel belangrijk is: hoeveel wordt er gewerkt en hoe vaak moet de hond alleen zijn bij de nieuwe baas? Ik heb inmiddels al heel wat mensen teleurgesteld of zelfs boos gekregen, omdat ze geen hond mochten adopteren via mij omdat ze teveel werkten in mijn ogen. Mensen die vier a vijf dagen per week 9 uur van huis zijn en dan een hond willen. Naast die vijf dagen werken moet men ook nog naar feesten, sport, bioscoop, voor de kinderen zorgen enz enz. Er blijft dan veel te weinig tijd over voor de hond. Honden zijn roedeldieren die het absoluut niet leuk vinden om alleen te zijn. “Ja maar mijn vorige hond had er geen enkele probleem mee”, wordt er dan vaak gezegd. Dat kan prima maar dan heeft u geluk gehad met die hond en die hond niet perse met u. Als ik die hond was geweest, had ik het hele huis gesloopt, onder gescheten en iedereen buiten laten weten dat ik heel vaak en lang alleen binnen moest zitten door heel hard te blaffen. Je laat een hond gewoon geen dagenlang alleen. Maar er zijn blijkbaar veel mensen die dat heel normaal vinden. Ik vraag me af, of ze hun kinderen ook negen uur per dag alleen laten in een kleine ruimte, zonder dat ze met iemand contact mogen hebben. Als je onvoldoende tijd hebt voor een hond en je neemt er toch een, dan heb je in mijn ogen geen hond uit liefde maar uit egoïsme. Want het is zo gezellig als je thuiskomt uit je werk als de hond heel blij staat te kwispelen en je zo’n warm welkom geeft.

De mensen die reageren op honden die ter adoptie staan, zijn ook regelmatig van een bijzonder soort. In de adoptie teksten die ik  maak, zet ik altijd; “Heeft u interesse in deze hond, stuurt u dan een uitgebreide mail met foto’s van uw woonsituatie naar wilma@herplaatsingscoach.nl. Ook zet ik altijd in de tekst of er een andere hond als maatje aanwezig moet zijn. Het is en blijft verwonderlijk, dat er dan toch berichtjes binnenkomen met alleen: “ik heb interesse en wil graag komen kijken, wanneer kan dat?” of “wat moet de hond kosten?” of “onze hond is pas overleden en nu zoeken we een nieuwe hond want we missen het zo. Wanneer kunnen we de hond komen halen?”. Ik weet niet wat die mensen bezielt. Het lastige is, dat ik deze mensen toch een antwoord moet sturen en dat vaak niet kan doen zoals ik het eigenlijk zou willen. Ik moet netjes blijven en toch duidelijk zijn. Laat tactiek nou niet altijd mijn sterkste kant zijn!

Wilma de Joode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.