Begrensde katten

De grootste nachtmerrie van het kattenpersoneel van wie de katten vrij buiten lopen is toch wel dat ze op een dag niet thuis komen. De vele posters op lantarenpalen, de oproepjes op Facebook en via alle andere kanalen getuigen helaas van de harde waarheid, het komt heel vaak voor. Soms ontsnappen katten maar vaak ook zijn het katten die gewoon vrij rondlopen en die niet op komen dagen op hun eettijd of slaaptijd.

Zelf heb ik 2 vrije katten gehad, na een verhuizing van flat naar gezinswoning heb ik ze braaf een paar weken binnen gehouden en daarna mochten ze heerlijk naar buiten. In dit geval spreek ik over 13 jaar geleden, ik wist niet beter of dat was wat je met katten deed. En helaas heb ik ook de ervaring gehad dat 1 van mijn oogappels op een dag niet thuis kwam, 5 dagen is hij vermist geweest en kwam uiteindelijk mank thuis. Hij bleek aangereden te zijn geweest.
Met hem is gelukkig alles goed gekomen, vaak is het iets minder rooskleurig omdat de kat ofwel niet meer thuis komt oftewel hij overleden blijkt te zijn.

Na het overlijden van deze katten heb ik weer 2 katten in huis genomen. En al snel kwam het dilemma, wat ga ik nu doen? Het liefst had ik ze vrij buiten gelaten want veelal zijn we als katteneigenaren toch wel eens dat als de omgeving het toe zou laten dat wel het optimale kattenleven is. Maar ja, de omgeving laat het maar zelden toe en de stress eromheen wilde ik ook mezelf niet meer aandoen. Flink wat nachten slapen gingen eroverheen, en uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om mijn tuin af te zetten, zo konden ze alsnog naar buiten maar gewoon veilig in mijn eigen tuin. Waar geen auto’s komen die ze aan konden rijden, geen enge dingen waar ze van konden schrikken en zodoende tever weg zouden lopen of ergens opgesloten raakten niks meer van al die enge dingen die ze buiten de tuin tegen konden komen.
Ik vond en vind het nog steeds een geweldig iets. Katproof tuinen!

Om me heen zie ik het nu ook steeds vaker gebeuren, en heel eerlijk vind ik het zelf de ideale oplossing, de perfecte gulden middenweg! Ik combineerde het met een kattenluik dus ze konden altijd vrij naar de tuin, ik had de hele dag mijn katten om mij heen, ze vielen niemand lastig, en ze waren veilig. En als bonus, als mijn katten er niet uit konden hield dat ook gelijk in dat er geen vreemde katten meer in konden. Dus ook geen kattenpoep meer in de tuin als je aan het tuinieren was.

Enige tijd later heb ik voor mijn ogen een kitten gedumpt zien worden. Na de eerste verbazing en woede snel de kitten opgepakt en meegenomen deze is bij mijn buurman gaan wonen die ook eigenlijk geen buitenkat meer wilde. Omdat het goed ging met die van mij kwam hij gewoon dagelijks even spelen en heeft zelfs een eigen kattenluik in de schutting gekregen zodat ook hij vrij mijn tuin in kon.

Het voelt voor sommige mensen alsof je de kat beperkt in zijn vrijheid, en ja pur sec is dat ook zo. Echter is mijn ervaring en niet alleen de mijne dat katten hier echt prima mee kunnen leven.

Mocht je naar aanleiding hiervan interesse hebben in het afzetten van je tuin kan ik je dit adres van harte aanbevelen http://woutmorren.nl voor elke tuin, balkon of dakterras is wel iets te bedenken!

Martine v Ouwerkerk

Comments are closed.