Chaos in hondenherplaatsland

Al ruim 20 jaar herplaats ik honden, maar ik heb nog nooit zo’n honden gekkenhuis gezien op internet als nu. Er zijn zoveel stichtingen, particulieren en wat al niet meer, die honden herplaatsen, dat het niet meer te overzien is. In mijn vorige blog schreef ik al, dat er vaak niet eens gereageerd wordt op een bericht als je interesse hebt in een hond. Dat blijkt de nieuwe mode te zijn. Het aanbod van buitenlandse honden is gigantisch. Velen zitten nog in het land van herkomst en worden bij je bezorgd als je daar fors voor betaald hebt. Daar kom je pas achter, als je alles goed gaat lezen. Op het eerste gezicht lijkt de hond al in Nederland te zijn maar niets is minder waar. Ook worden er op veel Facebook groepen uit Nederland, honden aangeboden die in België verblijven. Dat is ook niet erg handig, want je zit altijd met de verplichte rabiës enting als je een hond uit Belgie invoert.

Het grote gevaar van een hond adopteren die je alleen maar van een foto of filmpje kent, is dat niemand weet hoe de hond zich gaat gedragen buiten zijn vertrouwde omgeving. Op het filmpje kan de hond lief en sociaal naar andere honden zijn. Maar ik weet uit jarenlange ervaring en na het herplaatsen van honderden buitenlandse honden, dat diezelfde hond compleet anders kan zijn buiten de vertrouwde situatie waar hij soms al jaren in zit. De hond komt terecht bij onbekende mensen, in een onbekende omgeving met een onbekende taal en er wordt veel van hem verwacht.  Veel van die arme dieren komen bij gezinnen terecht, waar ze zich vreselijk onveilig voelen, ondanks alle zeer goede en lieve bedoelingen van de nieuwe baasjes. De baasjes die zo graag een hondje willen redden, maar hem feitelijk in het diepe laten verzuipen.

Honden worden in kleine appartementen geplaatst in een grote stad, waar het arme dier niet eens naar buiten durft, omdat het compleet overdonderd is door alle drukte. En er is vaak geen hondenmaatje als voorbeeld. De overload aan auto’s, fietsers, mensen, sirenes en andere geluiden, is dan te veel voor het gevoelige zenuwstelsel van een hond. Een hond die bijvoorbeeld in een asiel in Spanje heel relaxt en okay is, kan in Nederland veranderen in een zeer onzekere, bange hond. Of zelfs agressief reageren. Lieve mensen denk aub na voor je een hond over laat komen uit het buitenland zonder dat je weet hoe de hond het in ons land gaat doen. Ondanks het feit dat de hond zo blij en zo lief is op het filmpje of op de foto zo lief en open kijkt. Vaak denken mensen; dat overkomt mij niet. Geloof mij nou als ik zeg; Het kan ook u overkomen! Ik ben absoluut niet tegen buitenlandse honden, hou me ten goede, ik heb zelf drie Bosnische dames rondlopen en ik heb al meerdere honden uit het buitenland gehad. Ik hou van buitenlandse honden. Waar ik echter niet van hou, is de risico’s die worden genomen met honden die al genoeg ellende mee hebben gemaakt. Laat de stichting of een particulier de hond eerst in een Nederlands gastgezin plaatsen of in een asiel. Dan kan men eerst eens zien hoe de hond reageert op vreemden, op andere honden, zonder andere honden aan de riem enz enz. Dan kan men eerst een karakterschets van de hond maken en bepalen wat de hond echt nodig heeft. 100% garantie valt nooit te geven, maar de kans op succes wordt op die manier veel groter. En dat is in het belang van de hond, die vaak al zoveel ellende heeft meegemaakt, dat hij nu dubbel recht heeft op een goed leven.

Hoe dan ook, het is chaos in honden herplaatsland. Dat komt mede doordat er een groot gebrek is aan honden. Tenminste aan leuke en sociale honden. Vroeger toen ik nog klein was -heel lang geleden- waren de meeste honden niet gecastreerd of gesteriliseerd. Er werden toen veel meer honden geboren dan nu. Ik weet nog, dat de Duitse Herder Marga die mijn ouders hadden, ook pups kreeg. Wie toen een teef had, nam bijna standaard ook eens in de zoveel tijd een nestje.Tegenwoordig gebeurt dat niet zoveel meer. Veel honden zijn tegenwoordig gecastreerd of gesteriliseerd. Dat maakt dat er steeds minder jonge hondjes geboren worden. En schaarste leidt tot een lucratieve honden business. Wist u dat er in de hondenhandel bijna net zoveel geld omgaat als in de drugshandel? Honden zijn verslavend, maar ze houden hun baas gezond. Tenminste als die zijn gezonde verstand gebruikt bij het vinden van de juiste hond….

Wilma de Joode

 

1 Comment

  1. Saskia schreef:

    Veel van opgestoken. Leerzame blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.