Combigroepen

Heel veel mensen hebben honden en katten samen in 1 huis, soms zelfs een halve dierentuin en hoe bijzonder is het dat dat meestal gewoon fijn samenleeft.

Iedereen kent de foto’s wel van katten die naast konijnen liggen te slapen of een grote Duitse herder die vriendjes is met de papegaai. Dieren zijn wat dat betreft zo flexibel dat we daar als mens nog wel iets van kunnen leren!

Zelf heb ik katten, een hond en konijnen tegelijk gehad. De katten waren vrije buitenlopers, de konijnen liepen los in de tuin en de hond is een gezelschapshond die leeft waar ik leef. Zo kwamen ze dus allemaal met elkaar in aanraking en eigenlijk is het nooit een probleem geweest. Als ik een kat kwijt was kon ik die vaak in het nachthok van de konijnen vinden, meestal omdat 1 van de konijnen verhaal kwam halen omdat zijn hok vol lag met kat. Mijn hond vond de konijnen geweldig en als pup speelde hij graag met ze. De meeste spanning heb ik nog gehad tussen hond en katten. De katten waren er eerder en toen kwam daar ineens een 8 weken oud ongeleid projectiel bij dat de katten in eerste instantie met argusogen bekeken en omgekeerd vond de pup de katten geweldig speelmateriaal.

Mijn katten waren honden gewend dus echt onder de indruk waren ze niet, wat mij de ruimte gaf mijn hond te leren dat hij de katten met rust moest laten. Dat bleek een zware klus, je wil natuurlijk dat alles in vrede met elkaar leeft en dat ze allemaal hun ding kunnen blijven doen. De realiteit is echter dat om ze vredig naast elkaar te laten leven er concessies gedaan moeten worden, van alle kanten!

Hoe leuk is het om hele dagen met een baby-dier in de weer te zijn? Heel leuk, echter, als je al meerdere dieren hebt zul je je tijd moeten verdelen. Ook de puppyoogjes die je bijna doen smelten en bijna doen toegeven aan alles wat puplief wil, zal je moeten leren negeren van tijd tot tijd want de andere huisdieren hebben recht op hun aandacht.

En wat was dat lastig, soms ben je net lekker met 1 van de katten aan het knuffelen, zie je vanuit je ooghoek dat puplief op het kleed wil gaan plassen! Dus snel snel pup van de grond vissen en in het gras deponeren, uiteraard moet daar dan aandacht aan gegeven worden want plassen op gras is goed! Braaaaaaaaaaave pup! Feestje!

Ja ik vond het best lastig durf ik toe te geven. Mijn hondenkind is tijdenlang heel erg lastig met vreemde katten geweest, ze rennen namelijk zo leuk weg als je flink tegen ze blaft. Ik kon dan ook niet bij vrienden met katten komen tenzij ik 4 kilo keffende pup aan de lijn wilde, die niets liever leek te willen dan de kat des huizes opeten.

Nu zijn we ruim 6 jaar verder en heb ik een hond die katten prima vind, die konijnen wil knuffelen zonder ze op te eten (ik weet niet precies of dat door de konijnen zelf komt of voor de lekkere dropjes die ze achter zich laten vallen) maar papegaaien en parkieten zijn eng vanwege het gefladder dus die moeten genegeerd. Zelfs kippen vind ie alleen maar leuk!

Als ik nu zo naar hem kijk kan ik me amper voorstellen dat hij ooit zo’n enorme draak was met andere diersoorten en met name katten.

Gelukkig gaat het dus vaak goed maar uit zichzelf komt dat maar zelden, meestal gaan er heel wat trainingsuurtjes aan vooraf voor de groep stabiel samen leeft.

Comments are closed.