Dat doe je toch niet!

“Dat doe je toch ook niet met je kind als die vervelend is?” is een zin die je vaak leest onder een bericht van iemand die zijn/haar hond wil herplaatsen. Men wil de persoon die zijn/haar hond aanbied graag een zo vreselijk mogelijk gevoel geven. Een schuldgevoel aanpraten. Men wordt in sommige gevallen compleet aan de schandpaal genageld door de toetsenbord helden. De mensen die dat soort reacties geven zijn, in mijn ogen, de mensen met een plaat voor hun kop. Dat zijn mensen die een dier juist veel te kort zouden kunnen doen.

Ik vind het vooral erg moedig als mensen besluiten om een nieuwe eigenaar te zoeken voor de hond, omdat ze dat beter vinden voor henzelf of voor de hond. Of het nu voor henzelf is óf voor de hond, men kan nooit vol voor een hond gaan als er geen goed gevoel bij is. Het kan zijn dat er geen klik is, dat ze de hond niet kunnen geven wat die nodig heeft betreft beweging, omdat de hond niet luistert of omdat de hond gedrag vertoont wat niet geaccepteerd wordt. Er zijn heel veel redenen te verzinnen waarom je een hond wilt herplaatsen. Daar is niets mis mee. In veel gevallen is het echt beter voor de hond om naar een eigenaar te gaan die de hond wel wil en kan geven wat die nodig heeft.

Wat ik geleerd heb van mijn werk als beheerder van een dierenasiel is dat er echt andere eigenaren  te vinden zijn die net zo goed of zelfs beter voor een hond kunnen zorgen dan ik of u of jij.

Veel honden (en kinderen, als we die er dan toch bij willen betrekken) verblijven bij eigenaren (ouders) waar ze beter niet zouden kunnen zijn. Een hond die dagen lang alleen zit, daar veel moeite mee heeft, omdat men vijf dagen in de week werkt. Een hond met veel energie die drie keer per dag vijf minuten buiten mag lopen aan een riem en daardoor gaat slopen in huis. Honden die geslagen worden of verwaarloosd op allerlei andere manieren.

Al bijna 20 jaar herplaats ik honden en ik kan zeggen dat er maar weinig zijn waarbij ik dacht; wat jammer of zielig voor de hond dat hij niet bij die eigenaar kan blijven. Ik heb het dan over de eigenaar die zelf heeft besloten om de hond weg te doen. Veel honden knappen enorm op als ze gewend zijn bij hun nieuwe eigenaar. Ze passen zich razendsnel aan en vertonen zelfs regelmatig veel beter gedrag omdat ze beter op hun plek zijn. Wees juist blij voor die honden. Het is toch fijn dat ze de kans krijgen op een beter leven en niet meer hoeven te leven bij mensen die niet vol voor de hond willen of kunnen gaan.

Zelfs de oudere honden kunnen zich nog heel goed aanpassen aan een nieuwe eigenaar. Bij het zien van een bericht dat men een oudere hond wil herplaatsen krijgen mensen ook regelmatig vlekken voor hun ogen. Eigenaren die het beste met hun oudere hond voor hebben worden regelmatig voor grof vuil uitgemaakt.

Wat ik trouwens ook zeer verwonderlijk vind ( als ik dan toch bezig ben), is dat veel eigenaren van voornamelijk oudere honden, of mensen in het algemeen, vinden dat inslapen beter is dan het dier te herplaatsen. Ik ben iemand die juist valt voor de oudere honden. Ik heb er al velen in huis genomen en er is er niet één die moeite bleef houden met de nieuwe situatie. Allen passen zich snel en goed aan en genieten van hun nieuwe leven. Het is absoluut onnodig om oudere dieren in te laten slapen alleen maar om hun leeftijd.  Dat wilde ik even gezegd hebben 😊

Ook ik heb in mijn leven twee van mijn eigen honden herplaatst en daar kwamen natuurlijk reacties op. De meeste reacties waren steun betuigingen. Het valt niet mee om je eigen hond te herplaatsen. Ik heb dagen lopen janken. Afijn… Niet alle reacties waren positief.  Een goede bekende verbrak zelfs het contact met mij. Ze was het niet eens met mijn keus een andere eigenaar te zoeken voor mijn hond. Ik vond dat ik Sassy, dat was haar naam, te kort deed. Ik gunde haar veel meer vrijheid, meer vrij lopen, meer aandacht voor haar alleen. Ik gunde haar zoveel meer dan ik haar gaf en kon geven. De goede bekende zei; ik wil ook wel een grotere tuin maar zonder die grotere tuin heb ik toch ook een prima leven. Oftewel: die hond kan gewoon bij jou blijven want met minder kan ze ook prima leven. Ze had gelijk natuurlijk. Sassy had het niet verkeerd en een prima leven. Ik wist alleen dat er voor haar veel meer in zou kunnen zitten. Ik was verontwaardigd toen de goede bekende het contact verbrak. Toch zette ik door en vond een geweldig gezin voor mijn Sassy. Sassy had bij mij een goed leven maar haar leven werd nu nog veel beter. De vrijheid die ze bij het nieuwe gezin kreeg was zo fijn voor haar. Lange wandelingen, los mee lopen en vakanties naar de bergen in Zwitserland. Ze was de enige hond in huis en kreeg alle aandacht. Sassy heeft er gigantisch van genoten. Ik had haar dat nooit kunnen geven en ik ben heel blij dat ik Sassy een nieuw leven heb gegeven door haar te herplaatsen.

Het is vaak niet verkeerd voor een hond om naar een andere eigenaar te gaan als die eigenaar voor herplaatsing kiest. Vaak wordt het leven beter voor de hond omdat het beter bij elkaar past. Dit geldt  voor de serieuze goede herplaatsingen. Het is natuurlijk met alle herplaatsingen belangrijk dat je als voormalig eigenaar heel goed in de gaten houdt waar je hond heen gaat. Er liggen veel mensen op de loer met hele nare bedoelingen. Mensen die geld boven de liefde voor een hond hebben staan. Als je je hond wilt herplaatsen zorg er daarom altijd voor dat je heel goed weet waar je wel of niet op moet letten en vraag hulp als je er te emotioneel onder bent. Door al die emoties kun je soms de verkeerde keus maken en daar is de hond niet bij gebaat. En al die hard schreeuwende mensen op internet die roepen “dat doe je bij je kind toch ook niet” zou ik heerlijk negeren. Ze weten niet beter laten we maar denken. De beste schreeuwlelijkerds staan aan wal!

Geschreven door: Wilma de Joode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.