De Angstige Hond

HOE GA JE OM MET EEN ANGSTIGE HOND?

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar toch wil ik het er nog eens over hebben; Angstige honden en hoe je daarmee omgaat. Door mijn 10 jaar als asielbeheerder en het al bijna 20 jaar herplaatsen van buitenlandse honden, heb ik heel wat ervaring opgedaan met bange honden. Er zijn heel wat angstige honden in ons land en jammer genoeg zie ik vaak dat eigenaren niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan. De standaard dingen zijn soms niet eens bekend. Een paar simpele zaken in het kort, die sowieso bij iedere hond -vreemd of angstig- belangrijk zijn:

– Loop niet recht op een hond af.

– Hang niet over een hond heen.

– Aai de hond niet over zijn kop.

– Kijk de hond niet recht in de ogen.

Deze standaard regeltjes zijn dingen die je als hondeneigenaar toch wel hoort te weten in mijn ogen. Tegenwoordig helemaal met het internet waarop duizenden artikelen en filmpjes over hondengedrag te vinden zijn. De lichaamstaal van een hond herkennen is belangrijk. Als je herkent wat de hond je laat zien, dan kun je daarop anticiperen. Iedere hond reageert anders. De ene angstige hond kruipt weg als hij bang is en de andere angstige hond gaat heel hard blaffen en wil in kuiten bijten. Ieder hond heeft weer een andere begeleiding nodig. Het is daarom belangrijk dat je de lichaamstaal en het gedrag begrijpt en kunt lezen om er op de juiste manier mee om te gaan. Heel vaak worden angstige honden meer angstig, omdat ze niet goed “gelezen” worden. Men ziet ze als ‘dominant’ want hij bijt. Of de hond is dominant omdat hij gromt als je in de buurt komt. Als men denkt dat de hond dominant is, wordt er heel anders gereageerd -vaak met straffen- dan wanneer men door heeft dat de hond angstig is en gedrag laat zien dat niets met dominantie maar alles met angst te maken heeft. Weet men het verschil niet te herkennen, dan kan dat tot nare situaties leiden. Neem je een hond in huis, zorg dan dat je minimaal de standaard lichaamstaal van een hond kent.

Tongelen, gapen, zich uitschudden, oren wat platter of juist naar voren, staart naar beneden, wit in de ogen zien, lip optrekken met gebit zichtbaar tot hoektanden of juist tot de kiezen, hard zwiepende staart of juist een hele korte strakke kwispel. Het is belangrijk om je hond te kunnen lezen. Ik erger me er steeds meer en meer aan dat mensen geen idee hebben wat hun hond ze duidelijk maakt. Wat mij opvalt, is dat men toch vaak die vreemde of angstige hond wil aaien. De hond aan willen raken, want ‘ik ben zo goed met honden’. Toch willen proberen te aaien ondanks het feit dat het dier zich terugtrekt of wegdraait.

Toen ik nog op het asiel werkte, gingen mijn honden altijd met mij mee naar het werk. Ze lagen altijd bij mij op kantoor. Ook mijn bange teefje Muis. Muis is al 6 jaar bij mij en ze komt uit Bosnië. Muis is als de dood voor vreemde mensen. Onder de twee bureaus, die er tegen elkaar aan stonden, lagen ze allemaal bij elkaar lief te wezen. Ook Muis lag daarbij. De reactie van mensen op Muis was vaak: “och die ziet er lief uit”. Muis lag dan met grote bange ogen te kijken, met de oren naar achteren. Vaak had men niet door dat ze doodsbang was maar interpreteerde het als aandoenlijk.

Veel honden die angstig zijn, kunnen minder angstig worden als er een andere stabiele hond in hetzelfde huis is. Een stabiele sociale hond is namelijk het allerbeste voorbeeld. Ik heb zo vaak boze mensen aan de telefoon gehad, die het niet met mij eens waren, als ik een hond ter adoptie had staan waar ik een baas voor zocht MET andere hond en men niet goedgekeurd werd omdat er geen andere hond was. “Ja maar ik ben altijd thuis en ik heb mijn hele leven al honden, dus ik ben geschikt voor deze angstige hond”. Men denkt dan zelf een goed voorbeeld te kunnen zijn. Soms lukt het zelfs met een stabiele andere hond ernaast niet eens om de angstige hond minder angstig te laten worden. Dan heb ik het niet perse over de buitenlandse honden, maar net zo goed over de broodfok honden of de kleinere hondjes die rondgedragen worden en het op een kattenbak in huis moeten doen en amper buiten komen. Het lukt regelmatig niet om een angstige hond angstvrij te krijgen. Dan is het vooral zaak om het leven van de angstige hond zo aangenaam mogelijk te maken. Je zult daar je leven op aan moeten passen, want je kunt een bange hond niet zomaar overal mee naartoe nemen.

Mijn lieve teefje Muis bijvoorbeeld,  is als de dood voor vreemde mensen. Ik ga daarom al zes jaar op dezelfde plekken lopen in de polder. Daar kent ze het en daar kom ik zelden andere mensen tegen. Muis trekt zich in angstige momenten absoluut niet op aan mijn andere honden die ook meelopen. Ze trekt zich ook niet aan mij op. Paniek is dan wat ze voelt en verder niets anders. Gelukkig zijn er in de polder weilanden waar ze zich in terug kan trekken tot de enge persoon voorbij is mochten we die toch tegen komen en ik geen andere kant op kan met de honden. Mijn wandelingen en die van mijn andere honden worden bepaald door Muis. Door het rekening houden met haar. Het is onmogelijk om met Muis in de wijk te gaan lopen waar ik woon. Dan wil ze kruipend en piepend weer naar huis.

Er zijn gelukkig ook veel honden die zich wel optrekken aan andere honden in huis als ze iets te spannend vinden. Ze zien dat de andere hond in de auto springt, mee naar buiten gaat aan de riem, aardig doet tegen het bezoek enz. Veel honden hebben een maatje nodig om zich over bepaalde drempels te laten helpen. Belangrijk is dat je kijkt naar hoe je jouw hond het beste kunt helpen. Wat werkt voor de één wil niet zeggen dat het voor de ander ook zo werkt. Begrijp jij je hond goed genoeg? Doe jij alles wat je kunt om je hond een veilig gevoel te geven? Steun jij je hond op de momenten dat hij angst heeft of vindt je dat hij maar gewoon door moet lopen ook al vindt hij iets eng? Ik hoop dat jij de hondentaal ietwat kent, je hond daardoor begrijpt en hem steunt op de juiste momenten!

Wilma de Joode

1 Comment

  1. Patrick schreef:

    Ga eens langs bij Erica de Roode in Vijlen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.