De therapeutische werking van honden binnen zorginstellingen

Betoverend is het moment waarop ik met mijn hond Soofi, een Labradoodle, de auto uit stap en richting mijn vaste afdeling loop binnen de langdurige psychiatrie, waar ik als begeleider werkzaam ben. Binnen deze afdeling wordt er heel bewust ingezet op een gezonde leefstijl als basis (voeding, drinken, bewegen, afwisseling van in- en ontspanning). Met name eenzame, depressieve en teruggetrokken patiënten zijn moeizaam in beweging te krijgen. Echter wanneer ik mijn hond meebreng naar de afdeling, komen de patiënten geregeld van hun kamers af en begroeten enthousiast de hond. Ze pakken een balletje en laten de hond apporteren, geven de hond een stevige knuffel en kletsen liefkozend met de hond. Mij valt op dat patiënten wandelen met de hond, terwijl ze glimlachen van oor tot oor.  Ze blijven langer op de groep met de hond, in plaats van uren door te brengen op hun kamer. Dankzij de hond lijken ze meer in contact met hun groepsgenoten en de begeleiding.

Wat is dat toch gaaf om te zien iedere keer! De fijngevoeligheid van Soofi de Labradoodle in combinatie met teruggetrokken depressieve patiënten. Honden maken echt iets los bij mensen en hebben wel degelijk positieve effecten op mensen. Literatuuronderzoek bevestigd dat er een veelal positieve effecten zijn bij de inzet van honden binnen zorginstellingen. Zo is er vermindering van stress, vermindering van angst en vermindering van pijnbeleving. Tevens is er een verbetering van gedrag en afname van agressie. Ook is er een toename van sociaal gedrag. Daarnaast is er een verbetering van welzijn, stemming of affect en tot slot verhoogt de inzet van een huisdier het welzijn en de kwaliteit van leven (Janssen, 2007).

Met zulke positieve effecten zou je verwachten dat het wemelt van de honden in zorgstellingen. Toch gebeurt dit helaas nog maar mondjesmaat. De stichting ‘ZorgDier’ is een mogelijke eerste stap om patiënten in zorginstellingen op een verantwoorde manier in contact te brengen met honden en de therapeutische werking hiervan te ondervinden. De stichting ‘ZorgDier’ is een projectorganisatie waarin professionals, stagiaires en vrijwilligers dagelijks samenwerken om hun dierbare missie te volbrengen: zoveel mogelijk kwetsbare medemensen voorzien van wekelijks verantwoord en helend contact met huisdieren (Stichting ZorgDier Nederland, z.d.). Deze stichting werkt (op basis van) met gekwalificeerde vrijwilligers die zich samen met hun hond inzetten bij zorg- en welzijnsinstellingen. Groot voordeel van deze werkwijze is dat patiënten participeren in de maatschappij, doordat zij weer in contact komen met mensen die al bijdragen aan de samenleving.

Ken jij een zorginstelling die echt in contact moet komen met stichting ‘ZorgDier’ of ben jij baasje van een fijngevoelige hond en wil jij je verbindingen aan stichting ‘ZorgDier’? Ga dan naar www.zorgdier.nl

Geschreven door: Rob Giesbers en geïnspireerd door Soofi de Labradoodle
https://www.instagram.com/labradoodlesoofi/

 

Gebruikte literatuur:
Janssen, M. &. (2007). De therapeutische werking van huisdieren bij psychiatrische problemen. Amsterdam: AdSearch.
Stichting ZorgDier Nederland. (z.d.). De organisatie. Opgeroepen op Maart 2019, van Zorgdier: https://www.zorgdier.nl/stichting-zorgdier-nederland/de-organisatie/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.