Dierenartsen:

Geschreven door: Martine.

Het lijkt mij een lastig beroep, werken met patienten die niet kunnen praten en waarbij je af moet gaan op wat een derde partij (in dit geval de eigenaar) verteld. Daarbij moet je emotie en alles wat niet objectief is ter zijde weten te schuiven en je baseren op wat je ziet, voelt en via onderzoek naar boven kan halen.

Het is niet zo simpel als een bloedje trekken en daarin gelijk zien wat het dier mankeerd, was het maar zo simpel.

En dan is ook niet elke eigenaar goed in verwoorden van de klachten die ze waarnemen en niet elke dierenarts is goed in staat om actief te luisteren en door te vragen. Toen mijn hond een gezwel had wat snel weg moest terwijl we niet thuis waren werd ik daar weer eens mee geconfronteerd. Mijn eigen dierenarts zat tever weg dus het was zaak om een dierenarts te vinden die en bereikbaar was én waarmee je op dezelfde lijn zit.

Ik heb mazzel gehad, de dierenarts die ik trof was bij puur geluk ook iemand waarmee ik volledig op één lijn zat en waar ik zonder nadenken mijn hondje achter durfde te laten. Alles is ook prima verlopen en ik kijk er zeer tevreden op terug.

Dat is helaas toch wel eens anders geweest. Ik denk niet dat er zozeer slechte dierenartsen zijn, ik denk wel dat er slechte matches zijn tussen de klant en de arts.

Inmiddels weet ik wat voor mij belangrijk is en ben ik ook niet meer bang om weg te lopen op het moment dat ik merk dat een arts niet de arts voor mij is.

Ik denk ook dat het heel belangrijk is om de voor jou passende dierenarts te vinden, je moet er immers vol vertrouwen je dier achter kunnen laten.

Een paar dingen die per praktijk kunnen verschillen:

– Heb je altijd dezelfde arts of wisselt dat?
– De onderzoeksmogelijkheden, kunnen ze foto’s maken, röntgen, bloedbeeld?
– Hebben ze gescheiden ruimtes voor katten en honden?
– Denken ze hetzelfde over voer als jij doet?
– Heb je het gevoel dat de arts echt luisterd naar wat je zegt?
– Mag je er bij zijn als ze je dier onder narcose brengen?

Een paar dingen die voor mij in elk geval van belang zijn wil ik me ergens volledig thuis voelen.

Regelmatig komen er klachten voorbij over dierenartsen, en eerlijkheid gebied dat ik me soms ook verbaas over diagnoses of klachten die redelijk ongefundeerd gesteld lijken te worden. Bedenk je dus goed dat je niet zomaar naar de eerste dierenarts moet gaan waarvan Google zegt dat die in de buurt zit. Ga er eerst eens langs om kennis te maken en te zien hoe de praktijk eruit ziet.

Vraag hoe ze dingen aanpakken, hoe de spoeddienst werkt en als dat nou niet overeenstemt met wat je zoekt, ga dan gewoon naar een andere praktijk tot je de praktijk hebt gevonden waar zowel jij als je dier je thuis voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.