Fijne feestdagen!

Geschreven door: Martine.

We zijn weer aan het einde van het jaar gekomen. Die jaren lijken steeds sneller voorbij te vliegen. Twee keer met je ogen knipperen en twaalf maanden zijn weer om. Kerst en oud en nieuw zijn niet alleen voor mensen druk en stressvol maar ook voor onze dieren. Dit jaar vier ik de dagen gewoon thuis en uiteraard viert Tom het gewoon mee. Twee kerstdagen vol met visite en lekker eten waarbij de routine en rusttijden verstoord worden.

Uiteraard is dat geen drama immers loopt ons eigen ritme ook anders en vallen ook wij daar niet van om. Ik probeer wel altijd om het ook voor hem leuk te houden. Het woord kerst zegt een hond immers niks. Beide dagen krijgt hij ook wat lekkers als ik zit te tafelen en zijn lange wandelingen houden we gewoon in stand.

Het zijn voor ons leuke dagen en dat zijn het voor onze dieren dan dus ook! En wat is er nou lekkerder dan na een lange tafelzit een wandeling met de hond maken en vervolgens heerlijk uitbuiken op de bank met een spinnende kat in je nek. Het leven word niet veel beter dan dat.

Na de kerst krijgen we een periode die veel dieren heel spannend vinden. Oudjaar met zijn vuurwerk. Tot op heden ben ik gezegend met dieren die er nauwelijks om geven en ik steek er ook elk jaar weer energie in om dat zo te houden. Naast alle tips en adviezen die je op de sites en cursussen van trainers en dierenartsen kan vinden is dé tip denk ik toch wel om zelf rustig te blijven. Dieren nemen onze energie erg goed waar en vaak nemen ze die zelfs over.

Als je buiten loopt met de hond neem de omgeving goed in je op en zie je groepjes kinderen staan neem dan gewoon geen risico loop een stukje om. Als er geknal in de buurt komt waar de hond op reageert loop dan rustig door en doe wat je altijd doet, Zelf doe ik altijd alsof het volkomen normaal is en ik zie Tom dan regelmatig naar mij opkijken of ik erop reageer. Doe ik dat niet blijft zijn reactie beperkt tot een gegrom uit ergernis. Als ik zou willen zouden we om middernacht gewoon naar buiten kunnen zonder dat hij daarvan in de stress schiet. Maar uiteraard doen we dat niet!

Zet thuis de tv wat harder en doe wat je altijd doet, als de dieren bang zijn geruststellen en afleiden. Wat steeds meer in zwang komt en wat ook Tom erg leuk vind is wat hier in huis de donderbox heet. Een (in Toms geval) lage kartonnen doos vol met wc rollen en oude kranten op een prop waar snoepjes in zitten. Zo rond de klok van twaalf komt de doos uit de kast en mag hij duiken naar snoepjes. En met al die kleine dingetjes bij elkaar zijn het ook voor Tom leuke dagen.

Dan willen Tom en ik bij dezen iedereen fijne feestdagen wensen en we hopen dat iedereen van goed gezelschap en lekker eten mag genieten.

Tom is (naar mijn mening) erg fotogeniek maar mutsen en andere versiersels zijn aan hem niet besteed. In dit geval mocht ik even de foto van een vriendin lenen waar ik zelf om moest glimlachen.

Dus ook namens Flow van Els Alrman fijne dagen en “keep smiling”!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.