Fijne wandeling

We zagen het allemaal voor onze neus gebeuren. Het gedrag van de New Foundlander, die aan de riem stond bij zijn baasje, veranderden bijna direct. De hond werd onrustig, begon te trekken aan de lijn en te blaffen naar een andere hond die in buurt stond terwijl hij dat ervoor niet deed. Even daarvoor stond hij nog in contact met zijn baasje. Zijn baasje die alle aandacht voor hem had en hij dus ook voor haar. Wat was er in die paar seconden gebeurt dat het ineens zo veranderd was? Het baasje stond nog steeds naast hem. Niets in de groep om hem heen was veranderd. Bij het baasje was wel wat veranderd.

Het baasje van de New Foundlander had namelijk een mobiele telefoon in haar hand gekregen met iemand aan de andere kant van de lijn die tegen haar begon te praten. Dat was wat er gebeurde en wat maakte dat het gedrag van de hond bijna direct omsloeg. We stonden erbij en keken ernaar.

Ik zat bij de workshop Leiden of Lijden van Arvid van Putten. Arvid liet ons zien wat het deed als je je aandacht niet bij je hond hebt. De New Foundlander was niet al te makkelijk aan de riem en helemaal niet met andere honden in de buurt. De mevr kreeg tips en advies en het werkte want de New Foundlander werd rustiger en het contact met andere honden ging beter…tot het baasje de telefoon in haar handen kreeg. Arvid had iemand gebeld en de persoon aan de telefoon verteld een gesprek aan te gaan met het baasje van de New Foundlander en zo geschiedde. De hond had al snel door dat zijn baasje niet meer met hem bezig was en zijn “oude” gedrag kwam binnen een minuut terug.

Hoeveel mensen lopen er niet op straat met hun hond en zijn aan het staren op hun mobiel? Ik ben altijd geneigd langs te lopen of rijden en dan tegen zo iemand te gaan schreeuwen om ze de stuipen op het lijf te jagen. Ik erger mij kapot aan mensen die zichzelf aan het uitlaten zijn met hun mobiel en de hond mee moet. Geen enkel oog voor de hond, trekkend aan de riem dat de hond door moet lopen. Ze hebben geen idee of hun hond gepoept of geplast heeft onderweg. Of van die mensen die een zeer lange tijd met elkaar gaan staan praten. Dat hun hond dan losloopt en aan het struinen is en ondertussen andere wandelaars, die wel met hun hond bezig zijn, lastigvallen omdat hun eigen baas niet op staat te letten. Ik ga ervan “borstelen” zullen we maar zeggen.

Stel dat je een geweldig leuk uitje hebt met iemand die je helemaal geweldig vindt. Je kijkt ernaar uit en kan niet wachten tot het tijd is om samen weg te gaan. De persoon die je adoreert neemt je mee en het enige wat die persoon doet is op zijn/haar mobiel kijken of alleen maar met andere mensen praten. Hoe zou je dat vinden? Dat zou je echt helemaal niet geweldig vinden! Je wilt toch samen wat doen? Die persoon is de liefste, leukste, geweldigste voor je en dan word je genegeerd.

De hond heeft er niet voor gekozen om bij jou te wonen. Maak er daarom voor de hond het beste van. Wandelen is voor de hond vaak hét leukste wat er is. Hij kan alleen maar wandelen als het baasje mee gaat. Maak het je hond naar zijn/haar zin en let dat half uur of uur nou eens op je hond. Is dat zoveel gevraagd? Zeg dat je blij met hem/haar bent ook al moet je door de regen. Laat je hond voelen dat je van het dier houdt, zeg dat ook. Geniet samen met je hond van de wandeling.

Als ik dan toch bezig ben heb ik er nog één. Mensen die hun hond los rond laten dwalen en de hond niet bij zich roepen of houden als er iemand anders met een hond aankomt die aan de lijn zit. Als je dan vraagt “wilt u de hond bij u houden” standaard als antwoord krijgt “hij doet niets hoor”.  Ik krijg daar vlekken van in mijn nek. Niet alle honden willen contact met iedere hond die ze tegen komen. Jij als baas wilt toch ook niet contact met iedereen die je tegen komt? Sommige mensen zou je liever helemaal niet tegen komen omdat ze vreselijk irritant zijn, stinken, of gewoon niet leuk. Stel dat die mensen gewoon recht naar je toe komen lopen en aan je gaan zitten ruiken of aanraken? Stel dat je wegloopt maar men je gewoon volgt en steeds dicht tegen je aan komt staan? Ik weet niet hoe jullie dat vinden maar ik vind het vreselijk. Dat hebben veel van onze honden ook. De meeste honden vinden niet iedere hond leuk. Omdat de meeste honden geen ruzie willen maken, accepteren ze de hork die aan gedenderd komt en geen grenzen kent. Het liefst zouden ze een hele grote boog om hem heen maken. Maar ja dat gaat niet als je aan de riem zit of wel weg loopt met je baas maar de opdringerige hond gewoon alsnog naar je toe loopt omdat het baasje van die hond niet ingrijpt. Ik ga met mijn roedeltje altijd daar waar ik geen andere mensen met honden tegen kom. Als ik ze wel zie aankomen in de verte ga ik een andere kant op. Voor mij en mijn honden geen druk wandelgebied. Ik hou niet zo van mensen en mijn honden hebben elkaar en daar hebben ze echt genoeg aan.

Pas goed op je hond. Kijk wat je hond nodig heeft tijdens de wandeling. Dat kun je alleen maar zien als je ook echt met je hond bezig bent, naar je hond kijkt. Laat je mobiel in je zak zitten en geniet samen met je hond. Fijne wandeling!

Geschreven door: Wilma de Joode

1 Comment

  1. J schreef:

    Nog een je hond uitlaten op fietspad. ( met uitschuifriem) en dan gaan staan praten. Of op je mobiel kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.