Floor:

Iedereen heeft wel een hobby. De een gaat misschien vissen of voetballen. Maar de mijne is wat afwijkender denk ik.

Mijn beste vriendin Inez heeft een kattentrimsalon. En haar werk is nu een van mijn hobbies geworden! Vroeger als klein meisje wilde ik namelijk hondentrimster worden. Helaas is dat door lichamelijke problemen niet gelukt. Dus hoe fijn is het dat ik nu af en toe een handje kan en mag helpen met dat wat ooit mijn droombaan was!

Enfin zo af en toe help ik dus mee bij een kat die het heel spannend vind. Een hele enkele keer is dit onder narcose als ze echt heel erg angstig zijn. Doorgaans gewoon in de salon of aan huis. En dan zijn er nog de kersjes op de taart, zoals Floor. Een mooi britten dame van 2,5 die last had van heel wat oud haar wat ze zelf niet meer weg kon poetsen. Trimmen vond ze best heel spannend dus om het sneller te laten verlopen en Floor zo min mogelijk stress te geven besloten we dat het handig was als ik mee zou helpen.

Op een mooie dag togen we naar de woning die het personeel van Floor voor haar ter beschikking heeft. Want zoals we allemaal weten zodra je aan katten begint is de woning van de kat. En als je geluk hebt staat katlief het poeslief toe dat je ook van de meubels en ruimte gebruik maakt.

Floor kwam al snel kijken wat al die tumult was en posteerde zich op de eetkamerstoel. Ik vermoed dat ze zowel Inez als haar trimattributen herkende en al wist wat er ging komen. Nadat we wat gedronken hadden en met de baasjes hadden overlegd wat we gingen doen was het dan toch echt tijd voor Floor om geholpen te worden. De tafel werd uitgeklapt. Haar doekje met eigen geur op tafel gelegd. En de kammen en tondeuse lagen startklaar. Enige wat nu dus nog miste was de kat.

Gewillig liet ze zich oppakken en op de tafel zetten. Ik stelde haar gerust en ze bleef continu oogcontact met de baasjes zoeken. Dat is leuk, dat doen ze bijna allemaal! Vaak willen ze ook even kijken wat Inez nou aan het doen is. Dan kijken ze even naar het gekam en willen het haar zien wat eruit komt.

Floor liet het tot zover gelaten over zich heen komen en Inez maakte ondertussen grote vorderingen met het trimmen. De stapel oude vacht werd groter en groter en Floor keek bijna opgelucht. Ze leek door te hebben dat het voor haar eigen bestwil was. Ze heeft dan ook geen enkele poging ondernomen om te slaan met haar nagels of te bijten. De concentratieboog was ongeveer een 10 tot 15 minuten trimmen en dan moest ze even een pauze krijgen. Ik heb mijn hand in de nek en bij de voorpootjes en dan voel je de spierspanning toenemen, dat is het teken dat ze even een pauze nodig hebben. En dat is natuurlijk prima. Het is veel makkelijker werken met een kat die ontspannen is dus zodra ze aangeven dat het even genoeg is laten we ze gewoon hun ding doen.

Deze routine hebben we 3 keer herhaald en toen was het echt genoeg voor de dame. De bol van oud haar had inmiddels bijna het volume van een nieuwe kat aangenomen. Indrukwekkend altijd zoveel haar uit een kat zien komen. Floor had haar mooi kleur ook weer terug en de lichte tabbytekening was ook weer veel beter te zien. Zichtbaar opgelucht sprong ze van tafel en begon zich te wassen naast de stoel van haar vrouwelijke personeel. Ondertussen vertelde ze haar mannelijke personeelslid dat hij toch echt eens met de snoepjes over de brug moest komen. Ze vond dat ze zo braaf was geweest dat ze wel wat snoepjes had verdient. En daar waren wij het roerend mee eens! Voor we weggingen kregen we allebei zelfs nog een kroel van Floor, dus ik denk dat het ons vergeven is dat we aan haar vacht gewerkt hebben.

Het is voor mij een nieuwe tak van sport het kattentrimmen. Maar zo ontzettend leuk om te doen en erg leerzaam ook. Elke kat heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. En als je eenmaal weet waar je op moet letten vertellen ze je zoveel! Inez trimt kat en vacht vriendelijk en hoewel er altijd katten zullen blijven die het spannend vinden is het een genot om te zien hoeveel ze toelaten als je maar naar ze luistert. Hoevaak zie je niet dat katten in het nekvel gegrepen worden of dat er kappen of erger gebruikt worden. Dit alles heeft zij nog nooit hoeven doen, en ondanks dat ik mee ga naar wat lastiger te trimmen katten heb ik dat ook nog nooit hoeven doen. In geval van samenwerken is vooral wederzijds vertrouwen belangrijk. En wij hebben het geluk maar een half woord nodig te hebben dus samenwerken is echt enorm leuk en gaat zo soepel.

Mocht je nieuwsgierigheid gewekt zijn kijk dan eens op de Facebookpagina van de salon van Inez QuaFur https://www.facebook.com/quafur

Martine v Ouwerkerk

2 Comments

  1. Jet schreef:

    Wat heb je een mooi en leuk verhaal ervan gemaakt Martine , deze aanpak werkt zeker en is fijn voor de kat maar ook voor het personeel , Floor was helemaal blij dat de vele overtollige vacht weg was , en net voor de warmte kwam het heel goed uit .
    Ook fijn voor jou dat je toch nog iets met katten trimmen kan doen , al is het dan niet voor jezelf , je bent toch een grote steun voor Inez !!

  2. Dianne schreef:

    Ik heb er weer van genoten.Martine.