Hersenwerk:

En ineens was het zomaar 2017! De tijd vliegt gewoon voorbij. De feestdagen zijn achter de rug en ook het vuurwerk hebben we weer gehad. Tom geeft er gelukkig weinig om dus ook de avondwandeling hebben we gewoon kunnen maken, hetzij ingekort. Een niet bange hond wil ik ook niet bang maken dus we zoeken vuurwerk ook niet op natuurlijk!

Plannen zijn er om te wijzigen zo ook hier. We zouden gewoon thuis zijn en ik had allerlei kartonnen doosjes en lege wc rollen gespaard zodat Tom daar om middernacht mee uit zijn stekker kon gaan.

En toen zaten we toch ineens bij vrienden en was ik het hele hersenwerk vergeten.

Leuk voor Tom want die mocht toen op nieuwjaarsdag zijn feestje vieren.

In de keuken bereid ik het voor. Alle wc rollen vouw ik dicht en stop er snoepjes in. In de papierenzakken hetzelfde en er liggen wat folders om proppen van te maken. Tom heeft het door en staat om mijn benen te dansen in afwachting van zijn speelkwartiertje. Normaal doe ik alles in een grote doos maar aangezien ik deze vergeten ben te bewaren gaat het dit keer op een grote hoop op het kleed. Hij kijkt me aan of hij al mag…ja hoor knul leef je uit!

Met een noodvaart stort hij zich op het oud papier en weet van ellende niet welke prop hij het eerst moet slopen. Enthousiast begint hij aan het eerste beste propje wat hij tegenkomt en omdat hij zo druk is vliegen de snoepjes eruit terug de grote hoop in. Met een lach op zijn gezicht gaat hij nu iets rustiger de papierhoop in en 1 voor 1 worden ze uitgepakt. Een kwartier is hij bezig. Zijn staartje kwispelt zo hard dat ik er nog van sta te kijken dat die er niet af is gevlogen!

Omdat ik er geen foto van had, en pas later bedacht dit blog te willen schrijven mocht hij het nóg een keer doen. Jaja mijn hondenkind heeft een zwaar zwaar leven!

De laatste tijd is er gelukkig heel veel te vinden over hersenwerk met honden en katten. Tom vind het erg leuk! Hij heeft een paar puzzels en een snuffelkleed. Echter verreweg het meest populair blijft scheuren en slopen! Hij mag dus zo af en toe feest vieren met een snuffeldoos. Een lage kartnonendoos waar proppen papier, kleine doosjes, lege wc rollen enzovoorts in liggen. In al deze proppen en doosjes zitten snoepjes. Het is dan zijn taak om de doosjes te pakken en te slopen zodat hij bij de snoepjes kan. En die taak vervult hij met zeer veel passie.

Nadien ziet de kamer eruit alsof de papierbak ontploft is.

Je moet er wat voor over hebben.

Je krijgt er zoveel voor terug.

Je wilde zelf een hond.

Ja dat weet ik haha! Erg is het ook niet. Zeker niet als je dat blije hoofd ziet van je hond. Dan is het een kwestie van even diep zuchten en braaf aan je schoonmaaktaak beginnen. Op Facebook zie ik de meest geniale constructies voorbij komen. Gisteren zag ik nog iemand die een bus Pingels had gebruikt. In de zijkanten hadden ze 2 inkepingen gemaakt, daar schijfjes papier in. De bus was opgehangen met tie wraps aan een bench. Bovenin deden ze wat snoepjes, deksel erop. En nu moet de hond dus de schijfjes papier eruit halen zodat de snoepjes naar beneden vallen. Slim gevonden!

Met katten is het ook enorm leuk om te doen. De meeste katten zullen niet zo heel snel een prop papier verscheuren dus zal je op een andere manier creatief moeten zijn. Heel veel mensen hebben de ballenbaan (Catit Senses play circuit), daar kan je ook snoepjes in doen.

Als je een electrisch apparaat koopt zitten er vaak van die uitgestane kartonnen vormen in om het product op zijn plaats te houden. Die zijn ook erg leuk om te gebruiken, simpelweg snoepjes erin en klaar.

In een schoenendoos wasmiddelballetjes zetten (zij aan zij dus dat ze allemaal klem zitten) en dan in alle of een paar bollen snoepjes zodat ze die eruit kunnen hengelen. Ook dat is een populaire optie.

Uiteraard kan je ook voor zowel honden als katten kant en klare puzzels kopen.

Let een klein beetje op wat je dier leuk vind om te doen bij het uitzoeken. De meeste katten vinden hengelen naar snoep wel leuk dus die soorten puzzels vallen eigenlijk altijd wel goed. Tom is bang van geluiden. Dus ik hoef geen speeltjes te kopen waarbij hij bijvoorbeeld een deksel ergens vanaf moet halen wat dan op de grond valt. Daar schrikt hij dan zo van dat hij de rest van de puzzel niet meer aankijkt. Het makkelijkst is het als je wat puzzels kan lenen zodat je het eens kan testen. Of lekker creatief doen en ze zelf maken. Ideeën genoeg op het WWW.

Martine v Ouwerkerk

Comments are closed.