Huisdieren op reis:

Het was al jaren geleden dat ik op vakantie was geweest en het kriebelde al hele een poos om weer eens even eruit te gaan. Toen ik ineens foto’s voorbij zag komen van een vriendin en haar tijdelijke woning in Noordwijk aan Zee.

In een impuls heb ik gereageerd “als je ooit een huisoppas zoekt geef je maar een gil”. Dat was op een zaterdagavond laat. Vrijwel direct kreeg ik een berichtje terug dat ze de volgende dag een week weg zou gaan en als ik wil mocht ik in haar huis trekken. Oops!

Lang hoefde ik niet te denken in elk geval. De rest van de avond heb was ik druk met koffers inpakken en spullen voor de dieren bij elkaar zoeken. Uiteraard mocht mijn hond mee. In die tijd had ik ook nog een kat die erg makkelijk was dus ook hij mocht gewoon mee op reis. En dan vergt het toch net wat meer voorbereiding als je je kat meeneemt.

Met de kat kwam namelijk ook een kattenbak een krabpaal wat mandjes een paar speeltjes en natuurlijk grid voor in de bak mee. De auto was zo goed als afgeladen met zijn spullen alleen al. De hond is dan toch net wat makkelijker alleen zijn riem en lievelingsknuffel veel meer dan dat heeft hij niet nodig. Eten koop ik ter plekke mijn dieren eten rauw dus daar is altijd wel wat op te vinden.

Honden vinden het altijd wel leuk om met de baas weg te gaan. Met katten ligt dat toch net wat anders. Mijn kat vond het allemaal helemaal geweldig. Een andere omgeving met een ander uitzicht. Buiten aan een riempje lekker de nieuwe luchtjes snuiven.

Nadat we de sleutels hadden overgedragen en alles uit was geladen heb ik zijn mandje open gedaan. Het was niet eens een seconde onwennig voor hem. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was stapte hij zelfverzekerd de kamer in. Hij nam zijn intrek op de vensterbank en was daar niet meer uit te slaan. Het was zo gezellig om ze gewoon om me heen te hebben!

In de ochtend een keer vroeg opstaan om de zonsopgang vanaf het strand mee te maken. En als je dan een hondje ziet dat heen en weer rent door het zand en na een wandeling heerlijk moe op de bank in slaap valt (het zand wat zich door de hele woning verspreid vergeten we gewoon) kan je je als baasje niet gelukkiger prijzen!

En dan daarbij nog een kat die helemaal druk is met alle nieuwe dingen te onderzoeken en die zelfs mee naar buiten kon om op het pleintje te spelen.

Ik ben zelfs een keer midden in de nacht met de kat en hond het strand op gegaan. Midden in de nacht omdat ik zeker wilde weten dat we geen honden tegen kwamen.

De kat wist niet hoe hij het had, heen en weer rennen. Springen met vier poten tegelijk. In jachthouding op het strand liggen staren naar denkbeeldige prooien. Uitgeput was hij na een kwartiertje op het strand dwalen.

Wel moet je je kat goed kennen en weten dat hij het aan kan en zelfs leuk vind. Ik denk dat er heel veel katten zijn die je prima mee kan nemen mits je bereid bent om je vakantie wat aan te passen aan ze. Er zullen ook katten zijn die het als te stressvol ervaren om zomaar uit hun huis gehaald te worden. Mocht je overwegen je kat mee te nemen bedenk dan in elk goed wat hun karakter is en hoe ze zich buitenshuis gedragen.

Voor mij is er weinig leuker dan samen met je dieren op vakantie gaan. Het is gewoon de ultieme vorm van genieten!

Martine v Ouwerkerk

Comments are closed.