Kriebels:

Geschreven door: Martine.

Mijn hond is jeuk patiënt zoals zoveel dieren tegenwoordig. Jeuk is afschuwelijk. Het is bij hem al vrij jong begonnen hoewel ik het precieze moment niet meer weet is het al jaren aanwezig. Elk jaar wordt het een tandje erger. Juist omdat het zo geleidelijk gaat merk je als eigenaar soms niet meer goed op hoe groot de invloed is op het leven van het dier. In mijn geval is het een hond maar ook vele katten gaan gebukt onder jeuk in meer of mindere mate. De oorzaak kan heel divers zijn. In sommige gevallen is veranderen van voer al genoeg en in andere gevallen ligt het complexer dan dat. In het geval van Tom speelt er een voedselallergie en een omgevingsallergie. Voedsel gaat om granen en aangezien hij dat niet meer krijgt is dat vrij simpel. De klachten daarvan waren ook altijd gastro-intestinaal en niet zozeer dermatologisch, hoe dat nu zit weet ik dus niet aangezien hij graanvrij leeft.

Zijn grootste jeuk veroorzaker is gras. Naast gras reageert hij op pollen, muggen en vlooien de laatste twee zijn relatief makkelijk onder controle te houden. Gras en pollen zijn voor een actieve jonge hond een stuk lastiger als je levenskwaliteit in ogenschouw neemt. En dan kom je voor een probleem tot op heden was het voor Tom onder bedwang te houden met 2 of 3 korte kuren prednison per jaar. Echter kwam daar dit jaar een omslag in. Ten eerste kreeg hij enorme bijwerkingen van de prednison en ten tweede was de jeuk dermate erg dat hij vrijwel permanent aan de medicijnen moest. Nou is er best wel wat op de markt maar gezien de lijst bijwerkingen wilde ik het toch graag proberen op een andere manier. En ook dat bood niet genoeg verlichting. Ik kreeg een hondje wat 24 uur per dag aan het krabben en bijten was. Als hij op een kleed had gelegen zat er na verloop van tijd een natte plek waar hij gelegen had puur en alleen van het krabben.

Onze omslag kwam een paar maanden geleden toen ik op Facebook een kleine kattenbel tegenkwam waarin de nieuwste anti kriebel prik gemeld werd. Zonder verwachtingen ben ik gaan Googelen en wat ik tegen kwam sprak me enorm aan. Het gaat om Cytopoint. Een injectie die een werkingsduur van 4 tot 8 weken kent (met een gemiddelde van een maand) in Amerika wordt er al langer mee gewerkt maar in Nederland is het pas op de markt. Ik wilde dit heel graag proberen. Na een maand speuren naar een dierenarts die het middel wilde gaan inkopen konden we dan eindelijk terecht.

Het effect was er vrijwel onmiddellijk. Binnen een uur nam de jeuk al af en na zes uur was hij jeukvrij! En toen begon een maand van ontdekkingen. In eerste instantie heeft hij twee dagen bijgeslapen de voortdurende jeuk had hem uitgeput. Na die twee dagen had ik een andere hond. Hij was veel verdraagzamer naar andere honden. Zijn uithoudingsvermogen nam zienderogen toe. Hij wilde weer in het zand en water spelen. En wat ik voor zijn levensgeluk heel belangrijk vind is dat hij weer door gras kon en wilde rennen. Gaandeweg was het een hondje geworden wat alleen nog op paden liep en gras angstvallig vermeed omdat hij daar zoveel jeuk van kreeg.

Van een hondje wat bij tijd en wijle niet eens op wilde staan om te gaan lopen is hij omgedraaid naar een hond die na een wandeling van 90 minuten beledigd staat te kijken dat we ál naar huis gaan. Zwemmen heeft hij nooit gedaan en zal hij waarschijnlijk ook nooit gaan doen maar hij vindt het nu geweldig om elke dag het water in de lopen en net zover te lopen tot hij niet meer kan. Hij rent drijfnat door het zand en de sensatie daarvan bezorgd hem geen jeuk!

En het laatste punt wat mij al jaren voor een raadsel stelde, hij verdroeg zijn eigen lange lokken niet meer. Wat de oorzaak ervan was wist ik niet maar ik wist wel dat zodra zijn haar te lang was hij gek werd van de jeuk. Hij heeft nu net zijn tweede injectie gehad en we zijn bijna zes weken zonder jeuk en zijn haar is nu langer dan het ooit geweest is. Na hem observeren snap ik de logica erachter eindelijk. Zijn hele huid was overgevoelig en zijn haren die in de wind langs zijn huid streken of die in pieken vielen na de regen waren prikkels die hem tot waanzin dreven. Om diezelfde reden liep hij ook niet meer door hoog gras of bebossing alles wat tegen zijn huid kwam bezorgde hem jeuk. En dat alles is verdwenen nu. Zijn allergieën bestaan nog, het middel pakt alleen de jeuk en niet de oorzaak aan. Maar voor ons is dit een geschenk uit de hemel. Ik heb mijn hond weer terug!

1 Comment

  1. Eva schreef:

    Wat ben ik blij voor jullie hondje. Ik was op zoek naar ervaringen met Cytopoint. Hoe gaat het nu zoveel jaar later? En hoelang zit er tussen de injecties als ik vragen mag?
    Grts Eva

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.