Minik de onvergetelijke

Minik werd als pupje geboren in Turkije. Dat is geen fijn land om als hond geboren te worden. Er zijn namelijk miljoenen zwerfhonden in Turkije en die hebben meestal een hondenleven. Vaak een kort leven vol ellende. Mijn ervaringen met Turkse honden die van de straat gered werden, zijn erg goed. Ik vind de honden die daar vandaan komen meestal erg lief en stabiel. De afgelopen 20 jaar heb ik toch wel zo’n honderd Turkse honden herplaatst. Misschien zijn het er zelfs wel meer geweest. Allemaal toffe, bijzondere en zeer vriendelijke honden. De Anatool Nemo bijvoorbeeld. Hij was in Turkije als een hoopje ellende op straat gevonden. Als je de foto’s van toen ziet, zou je niet denken dat hij het gered heeft. Zijn oren waren o.a. afgesneden…. Maar hij werd opgevangen en opgelapt. Toen hij helemaal hersteld was, gingen zijn redders op zoek naar een plek voor hem en kwam hij naar het asiel waar ik toen werkte. Nemo was en is een lieverd. Hij heeft hier en daar wat hulp nodig bij het accepteren van vreemde mensen. Begrijpelijk gezien zijn verleden. Door de ene mens word je geaaid en bij de andere mens ben je ineens je oren kwijt. En dan ben jij als hond zogenaamd degene die gedragsproblemen heeft als je dat niet begrijpt. Nemo werd in Nederland geplaatst, maar kwam na een lange tijd jammer genoeg weer terug. Nu woont hij al meer dan een jaar bij geweldige mensen, die er alles aan doen om Nemo te begrijpen en te begeleiden. Nemo werd daardoor een nog fijnere hond dan hij al was. Of Guus. Guus die het formaat hoofd van een herder heeft, maar het lijf van een teckel. Hij ziet er vreemd uit, maar hij is zo geweldig lief en relaxed. Ook hij heeft in Nederland een top plek gekregen en zijn baasjes genieten elke dag van hem.

Minik kwam als pupje via wat omwegen in de armen van een jonge Turkse dame terecht, die vanuit Nederland op vakantie was in haar vaderland. De jongedame werd meteen verliefd op Minik en besloot haar mee te nemen naar huis. Alles werd geregeld zodat de kleine mee kon reizen. Het was haar eerste hondje, maar ze zorgde ervoor dat haar pup niets te kort kwam. Ze wilde zelfs bijna te goed voor Minik zorgen. Daar hoorde ook dierenartsbezoek bij. Het was zelfs zo, dat de dierenarts waar ze iedere maand heen ging voor controle, op een gegeven moment tegen haar zei; Je hoeft echt niet iedere maand met Minik langs te komen. Minik groeide prima op bij deze jonge vrouw en ze liet zien, dat ze een hele lieve brave hond is. Het baasje moest werken, dus zat Minik drie a vier dagen per week alleen thuis en dat ging prima. Toch vond het baasje het lastig om Minik zo lang alleen te laten. Toen het baasje ook nog zwanger werd, besloot ze een nieuwe baas voor haar te gaan zoeken. Er zou na de geboorte van het kindje nog minder tijd over blijven voor haar lieve hond. Er rolden veel tranen maar wat Minik nodig had, gaf de doorslag. Ze werd ter adoptie gezet op een Facebook pagina, waar ik haar voor het eerst zag. Wat een lief hoofd en wat een mooie hond.

Minik woont ondertussen alweer weken bij mij in huis en ze doet het hier heel goed. Ze pakt iedereen die ze ziet compleet in. Ze wil met iedere hond spelen en ook de katten vindt ze geweldig. Het lijkt alsof ze alles buiten voor de eerste keer ziet. En ze wil alles zien. Zo kun je haar in de polder als een stokstaart recht overeind zien staan, om over het hoge gras heen te kijken als ze kikkers hoort.  Ziet ze schapen, dan wil ze meteen onder het hek door kruipen om met de schapen te spelen. Ze maakt dan een speelboog -gebarentaal waarmee een hond aangeeft dat hij wil spelen-  maar zodra er een schaap haar kant op komt, schrikt ze zich kapot en vliegt ze achteruit. Koeien in de wei gaat ze vanaf afstand liggend observeren. Minik vindt alles leuk, iedere vlinder, vlieg, hond, mens, vogel, schaap, koe, kind en blaadje dat over de weg waait. Ze is daardoor zo aandoenlijk. Naast dit lieve leuke onschuldige gedrag, is deze jongedame ook stronteigenwijs. Als ze iets in haar kop heeft dan heeft ze het niet in haar kont zal ik maar zeggen. Als ze iets ziet, dan gaat ze net als een pup plat op de grond liggen en wil ze absoluut niet verder lopen. Wanneer ze een andere hond tegenkomt, is spelen het enige dat ze wil. Met iedere hond, groot of klein. Ze is dolblij als ze een andere hond ziet. Bij mij in de roedel zitten allemaal iets kleinere en oudere honden. Die spelen wel met elkaar, maar Minik met haar grote fladder poten gaan ze uit de weg. Ze is te wild en te ruig om met mijn roedeltje te kunnen spelen.

Omdat Minik spelen met een andere hond het aller aller aller leukste van de hele wereld vindt, probeer ik haar zoveel mogelijk met andere honden uit de buurt te laten  spelen. Haar grote vriend Chase, een labrador, ziet ze regelmatig. Die twee zijn dik verliefd op elkaar. Dan is Minik helemaal in haar sas en spat het geluk van haar af. Omdat ik zie dat Minik enorm gelukkig wordt van het spelen met een andere hond, heb ik besloten om een baasje voor haar te zoeken met een andere speelse hond.

Minik heeft het eerste jaar van haar leven alleen gezeten zonder een speelmaatje. Nu wordt het tijd voor lol en plezier. Ik vond een nieuwe plek voor haar. Alles wat Minik leuk vindt is daar aanwezig. Een andere hond als geschikt speelmaatje én kinderen. Want ook kinderen vindt Minik helemaal geweldig. Binnenkort zal ik Minik naar haar nieuwe baasjes brengen. Tot die tijd geniet Chase nog van zijn grote vriendin tijdens het uitlaten en geniet Minik van haar grote vriend. Zo’n relaxte, makkelijke en sociale hond als Minik heb ik zelden meegemaakt. Minik zal ik niet snel vergeten. Honden herplaatsen is schitterend werk. Maar als je echt heel veel van honden houdt, dan is het ook zwaar. En soms zelfs loodzwaar….

Wilma de Joode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.