Veel honden en katten krijgen droog voeders. Komt dat voedsel wel overeen met wat hun voorouders aten? En wat is beter, droogvoer of rauw voer?
De voorouders van onze honden waren de wolven. Wolven leven in roedels en jagen gezamenlijk. Het voedsel bestaat grotendeels uit grote evenhoevigen zoals elanden, herten en elanden. Soms worden ook kleinere prooidieren gegeten. In de natuur eten ze erg weinig plantaardig materiaal zoals bessen en noten. Wanneer een prooi gedood is, scheuren ze de buikwand open en eten dan eerst de organen, vervolgens het vlees en tenslotte de pens wand. Er wordt sporadisch van de pens inhoud gegeten. Wanneer de wolven zoveel mogelijk voedsel naar binnen hebben geschrokt gaan ze rusten.
Tussen de 18.000 en 32.000 jaar geleden gingen niet schuwe wolven (proto honden) in de buurt leven van de mens; de nomadische jagers en -verzamelaars. Omstreeks 12.000 jaar geleden gingen de mensen in het Nabije Oosten meer en meer in permanente nederzetting wonen en werden er gedomesticeerde dieren gehouden en graansoorten verbouwd. Tijdens deze domesticatie van de wolf naar hond veranderde ook meer en meer hun oorspronkelijke rantsoen. Naast het eten van slacht afvallen werd er ook met de pot meegegeten. In de loop van de tijd werd de hond kleiner en paste zich aan de mens en diens voedingsgewoontes aan. Het verteringssysteem paste zich mede aan waardoor ook zetmeelrijke producten verteerd konden worden. Overigens, niet alle hondenrassen kunnen zetmeel producten verteren. Een voorbeeld hiervan is de Siberische Husky. Uit eigen ervaring blijkt dat deze aanpassing niet altijd vlekkeloos is verlopen: veel honden, in ons geval onze Enlebucher Sennenhond Bliksem, die helaas dit voorjaar is overleden, doen het toch beter op vleesvoeding dat geen koolhydraten bevat, dan op droogvoer met koolhydraten.
In de komende blogs zal ik onder andere ingaan op het oorspronkelijke voedsel van de kat en de betekenis daarvan voor de huiskatten, voedingsrichtlijnen, samenstelling van het voer, body condition score en poep score.
Bestel het boek hier
Joeke Nijboer is de eerste auteur van het boek “Rauw voer, natuurlijk in de voerbak”. Hij is bijna 40 jaar voedingsspecialist geweest van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en auteur van diverse voedingsboeken. Samen met zijn medeauteurs, Ronald Jan Corbee (Veterinaire Faculteit Utrecht), Guide Bosch (Universiteit Wageningen) en Marieke Post (voedingspecialist Kiezebrink Putten) heeft hij een standaard werk geschreven over het voeren van vlees voor honden en katten. In dit op literatuur gebaseerde en rijk geïllustreerde boek worden de belangrijkste aspecten van het voeren van rauw voer op een begrijpelijke manier beschreven.