Zoektocht

Toen ik ontslag nam bij het asiel bedacht ik me dat het goed voor mij zou zijn als ik eerst maar eens een poosje ergens zou gaan werken waar geen honden en katten zouden zijn. Geen dieren waar ik mij verantwoordelijk voor voelde of waar ik verantwoordelijk voor was. Dat zou het leven een stuk makkelijker maken, dacht ik. Gewoon gaan werken en naar huis met een leeg hoofd. Geen zorgen aan je hoofd betreft je werk. Dat leek me echt helemaal geweldig. Als asielbeheerder had ik namelijk al de meest nare dingen gezien en meegemaakt. Niet alleen veel dieren ellende maar ook mensen ellende. Ik dacht dat ik er wel even klaar mee was en dat het goed voor mij zou zijn om helemaal ander werk te gaan doen. Ik ging de horeca in als serveerster.

Het werken als serveerster had ik vroeger jaren gedaan. Ik vond het toen leuk. Tijden veranderen en ik ook blijkbaar. Ik vond het vreselijk. Huilend ging ik naar het werk en huilend ging ik weer naar huis. Ik hield het bijna 2 maanden vol en toen ben ik ingestort. Toen ik weg ging bij het asiel dacht ik dat ik er nog “op tijd” bij was. Ik had al wel allerlei symptomen maar ik wilde niet ziek zijn, er was te veel te doen op het asiel. Na bijna twee maanden werken als serveerster was mijn koek helemaal op en kwam ik thuis met een burn-out. Mijn wereld stortte in. Wie was ik zonder het asiel? Ik was het asiel en dat had ik nu niet meer dus wat bleef er dan van mij over?

Het was een hele zoektocht naar mezelf. Naar wat ik wilde en naar wat ik kon. Ik had geen idee waar ik goed in was. Waar ben ik slecht in en wil ik echt niet? Allerlei vragen en emoties kwamen voorbij. Ik verdronk regelmatig in verdriet en wist niet welke kant ik op moest. Tot ik een telefoontje kreeg van een zorginstelling. Een begeleider van de zorginstelling had mijn naam doorgekregen. Er was namelijk een bewoner die graag een hondje wilde en de begeleiders vonden dat een goed idee. Maar hoe en waar kijk je voor een hondje? Dat was voor de begeleiders niet duidelijk en mijn naam was genoemd om te helpen tijdens die zoektocht.

Tijdens het gesprek aan de telefoon voelde ik weer dat gevoel wat ik kwijt was. Het lijkt het meeste op kriebels in je buik denk ik. Ik kreeg er weer positieve energie van. Ineens wist ik weer waar ik goed in was en wat ik heel graag wilde. Ik ben goed in het matchen van een mens en een hond. Het aanvoelen van beiden. Natuurlijk zat ik er weleens naast maar het is vele malen vaker dat ik goed zat. In mijn beheerders tijd en mijn Bosnië tijd daarvoor heb ik een paar duizend honden en katten herplaatst. Twintig jaar ervaring in het zoeken naar de beste en mooiste matches tussen mens en dier en tjonge wat heb ik veel gouden matches kunnen maken.

Ik ben ingegaan op de vraag van het verzorgingstehuis en ondertussen woont Levi alweer maanden lang bij haar nieuwe baasje. Ik heb er eerder een blog over geschreven. Het is een top match en beiden zijn dolblij met elkaar. Nadat ik deze match heb kunnen maken wist ik wat ik wilde gaan doen. Ondertussen ben ik mijn eigen bedrijf gestart als (her)plaatsingscoach. Er gaan zoveel dingen mis bij plaatsingen met honden dat ik hier een verschil in kan en wil maken.

Als je een hond wilt kopen kan dat heel makkelijk via internet. Om te weten welke hond het beste bij jouw situatie past moet je echter wel verder kijken dan alleen naar een foto of filmpje. Er zijn bijna 300 stichtingen die buitenlandse honden herplaatsen. Er zijn vreselijk veel handelaren en broodfokkers die onder valse voorwendselen hun pups en honden aanbieden. Dan heb je nog fokkers die het niet al te nauw nemen. Daarnaast zijn er best wat particulieren die een stichting op hebben gericht en zich bezighouden met het herplaatsen van honden in nood.

Er is heel veel om op te letten voor je een verbintenis aan gaat van minimaal 10 jaar met een hond. Veel mensen zijn zich niet bewust van wat het allemaal inhoudt en waar je wel en niet op moet letten en naar moet kijken. Ik ken de valkuilen door en door en door mijn ervaring met herplaatsen prik ik vaak door bepaalde zaken heen. In het asiel waar ik beheerder was kwamen regelmatig honden en katten binnen die meerdere baasjes hadden gehad. Via MP van de ene naar de andere baas gegaan. Veel mensen doen maar wat en de dieren zijn daar altijd de dupe van. Het lijkt tegenwoordig nog vaker mis te gaan omdat de mens erg hoge verwachtingen heeft van een huisdier. Aan de andere kant wordt er door de mensen waar de hond wordt gekocht vaak niet goed gekeken of het wel een geschikte match is en geeft men makkelijk een hond mee. Weer een hond verkocht is tenslotte weer geld of ruimte voor een andere hond. Gaat het dan fout na plaatsing dan sta je er alleen voor want de hond kan niet meer terug, om wat voor reden dan ook. Hoe vaak staan er geen noodoproepen op fb bijvoorbeeld? We kennen ze allemaal wel denk ik zo. Van de één op de andere dag moet de hond weg. Het verhaal wat erbij staat is dan ook veelal drama. Ik maak me altijd zorgen om dat soort berichten want op drama wordt vaak met drama en impulsief gedrag gereageerd. Hierdoor worden er honden van plek naar plek verhuisd en dat doet geen enkele hond goed. Er valt heel veel te winnen als het op de juiste manier gebeurt. Niet alleen gewin voor de honden maar ook zeker voor nieuwe of voormalige baasjes!

Voor de oudere honden heb ik altijd al een zwak gehad. Toen ik nog beheerder was van een asiel nam ik de oudere honden, als het maar even kon, mee naar huis zodat ze niet in een kennel hoefde te zitten. Dat zwak voor de oudjes heb ik nog steeds. Met mijn bedrijf wil ik de oudere honden helpen. Mits ze geen andere honden en katten eten kunnen ze bij mij in huis opgevangen worden terwijl ik een nieuwe baas voor ze zoek. Op die manier wil ik een verschil maken in het leven van de hond. Dat verschil maken heb ik nodig in mijn leven om plezier te hebben en mezelf nuttig te voelen. Mijn leven zonder het helpen van honden is geen leven! www.herplaatsingscoach.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.