Zoetje

Zoetje komt uit de broodfok. Dat is wel te merken aan haar gedrag. Als het spannend wordt gaat ze namelijk rondjes lopen. De hondjes uit de broodfok hebben namelijk zeer beperkt de ruimte in hun hok van een paar vierkante meter. Rondjes lopen is dan het enige wat ze kunnen doen. Haar staart begint nu ze een week bij mij is echt te kwispelen, maar je ziet dat het nog onwennig is. Ze heeft de eerste dagen in een hoek voor de keukendeur gelegen. Ik had er een warm dik dekbed neergelegd, waar ze op ging liggen. Zoetje durfde niet verder mijn huis in te komen. Ze liet de eerste dagen dan ook weinig anders zien dan rondjes draaien als ze het moeilijk vond. Naar buiten via de deur ging ze wel, maar binnen komen was erg heftig voor haar. Ze wilde wel, maar durfde niet en bleef daardoor almaar rondjes draaien buiten. Zoetje is sinds een week bij mij in de opvang, nadat ik haar en nog twee andere Cocker Spaniels opgehaald heb bij een mevrouw die ze nooit uitliet. Als ik naar het paspoort van Zoetje kijk, denk ik dat ze nog niet zo lang bij de mevrouw woonde. De entingen die ze in België heeft gekregen, zijn ruim een jaar geleden gezet. Waarschijnlijk om haar de grens over te krijgen.

De broodfok viert nu hoogtijdagen. Niet eerder was er zoveel vraag naar pups en honden. Nooit eerder werden er zulke idioot hoge prijzen gevraagd voor honden. Toen ik pas op Twitter schreef, dat ik vind dat ook de kopers van de pups van zo’n broodfokker zwaar bestraft moeten worden, zei iemand: alle pups zouden gratis moeten zijn! Ik vond dat eerst een hele gekke reactie. Maar des te langer ik er over nadacht, des te meer leek het mij een super oplossing. De handelaren en broodfokkers kunnen dan geen geld meer verdienen. De vreselijke schuren overal in de wereld vol met teven en reuen in veel te kleine hokken, die het daglicht nooit van hun leven zien, zijn dan verleden tijd toch? Er valt dan tenslotte geen geld meer te verdienen aan het verkopen van pups. Zou dat DE oplossing zijn? Ik ben er nog niet over uit, want er zijn vast ook allerlei andere dingen die dan gebeuren en die weer slecht zullen zijn voor honden. Dit is iets om eens over na te denken en met mensen over te sparren.

Zoetje is een lieverd. Een hele zachtaardige teef van 8 jaar. Afgelopen woensdag ging ze voor het eerst rollen op mijn bank. Heerlijk rollebollen. Het raakte mij. Alle stapjes die ze zet sinds ze bij mij in huis is raken mij. Ik vind honden als Zoetje altijd zo vertederend. Ik val dan ook vaak op oudere honden. Op honden die voorzichtig zijn, die wat mankeren, of weer vertrouwen moeten krijgen. Ik draag Zoetje iedere avond de trap op en de volgende ochtend weer mee naar beneden. Ze durft geen trap te lopen. Zoetje weegt 16 kilo en ik sjouw me er een breuk aan, maar dat maakt niet uit. Ik doe het met liefde. Ze slaap naast mijn bed. Als ik haar niet mee naar boven neem, gaat ze een uur nadat ik naar bed ben gegaan blaffen. Ze vindt het niet leuk als ze me langere tijd niet ziet. De afgelopen dagen moest ik een paar keer weg en toen moest ik oppas voor haar regelen. Ondanks de oppas in huis bleef ze wat onrustig. Pas als ik er weer ben gaat ze slapen. Dinsdagmiddag komen er mensen naar Zoetje kijken. Ze hebben interesse om de lieverd te adopteren. Ik vind het moeilijk, maar ik kan haar niet zelf houden.

Ik heb al zes honden rondlopen. Ja, er zijn er een aantal niet heel groot, maar die vergen wel meer werk dan andere honden. Mijn verlamde Yorky Snoop-DOG bijvoorbeeld. Of mijn diabetes Maltezer Indy die nu zes jaar bij mij is en die ik twee keer per dag insuline moet spuiten. Hij is nu tien jaar en zijn ogen gaan heel hard achteruit. Hij is bijna blind ondertussen. Of  Muis, mijn hele bange Bosnische lieverd. Voor haar rijd ik speciaal met de honden naar de polder, omdat ze een enorme angst heeft voor vreemde mensen. Ik moet eerder minder honden in huis krijgen dan meer. Het is best zwaar al die speciale honden waar je  constant rekening mee moeten houden. Ik sta er alleen voor en word er ook niet jonger op. Gelukkig weet ik, dat er echt wel mensen zijn die ook heel goed voor hun hond zorgen en dat zelfs beter doen dan ik.

Als baasje denken we altijd dat wij de beste zijn voor onze honden. Geloof me, er zijn echt mensen die nog veel beter zijn. Ook veel slechtere natuurlijk, maar die ga ik niet uitzoeken voor mijn lieve Zoetje. Zoetje gaat alleen maar naar nieuwe baasjes, als ik er echt een heel goed gevoel bij heb. Bij enige twijfel gaat het niet door en blijft ze net zo lang bij mij, tot ik de speld in de hooiberg baasjes gevonden heb. Ik wil niet denken aan de eerste dagen in haar nieuwe huis met haar nieuwe eigenaren. Ze zal ook daar bang zijn en zich amper durven te bewegen en ook daar weer rondjes gaan draaien als ze naar binnen wil maar niet durft. Maar ik weet zeker, dat ze zich na een paar dagen weer veel beter zal gaan voelen en dat ze dan een geweldige tijd zal krijgen mocht het een match zijn dinsdag. De mensen die komen kijken zijn iets ouder en werken niet meer. Ze zijn hele dagen thuis, hebben een ruim huis en een geweldige tuin. Als ze op vakantie gaan, dan gaat de hond mee. Alles draait om de hond bij deze mensen. Ze mag mee naar de slaapkamer om naast het bed te slapen. Dat is precies wat lieve Zoetje nodig heeft. Mensen die er altijd voor haar zijn. Mensen die haar op de eerste plaats zetten. Met Zoetje komt het goed, hoe dan ook.

Wilma de Joode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.