Herplaatsingscoach

Wilma de Joode uit Herwijnen weet als geen ander hoe ontzettend moeilijk het is om een hond af te staan. Daarom is ze in januari begonnen als ‘herplaatsingscoach’: samen met het baasje zoekt ze het perfecte adres voor de hond.

Ruim tien jaar was ze beheerder van het dierenasiel in de Bommelerwaard. “Ik zag hoeveel verdriet mensen hadden als ze een hond kwamen brengen, omdat ze door allerlei omstandigheden niet meer voor hun huisdier konden zorgen”, licht ze toe. “Ook zag ik hoe moeilijk sommige honden het hadden in het asiel. Voor sommige dieren was het zó zwaar, dat ik besloot ze zelf maar mee naar huis te nemen om ze tijdelijk op te vangen.”

Emotioneel betrokken
Belangrijk onderdeel van haar werk was om zo snel mogelijk een geschikte nieuwe baas voor de hond te vinden. “Dat is voor een baasje zelf heel lastig om te doen”, vertelt ze. “Zij zijn natuurlijk emotioneel zeer betrokken en vooral met hun eigen verdriet bezig. Ik kan er vanaf een afstandje naar kijken en beoordelen wat de hond en de baas nodig hebben.”

Wilma’s Pets & More
In januari van dit jaar is Wilma gestart met haar eigen bedrijf: Wilma’s Pets & More. “Veel mensen vinden het moeilijk hun dier in een asiel achter te laten. Ook willen veel mensen geen gebruik maken van Marktplaats of Facebook, omdat daar ook veel hondenhandelaren en broodfokkers actief zijn. Wie mij inschakelt weet zeker dat de hond op een liefdevolle en professionele manier geplaatst wordt.” Overigens zoekt Wilma niet alleen een baas voor de hond, maar ook een hond voor de baas. “Ik ben een expert in matches maken”, lacht ze.

Pijn in het hart
Zoals bij de Ierse terriër Norah van twee jaar oud. Haar baasje had niet voldoende tijd om goed voor haar te zorgen en besloot met pijn in haar hart dat het beter voor haar hond zou zijn om ergens anders te wonen. Ze schakelde Wilma in en die vond nieuwe baasjes, die veel tijd hebben en bovendien een bos voor de deur waar ze elke dag lange wandelingen maken met de hond.

Zorginstelling
Wilma werd ook benaderd door een zorginstelling, waar mensen wonen met niet-aangeboren hersenletsel. Eén van de cliënten had vroeger altijd een hond gehad en was de laatste maanden behoorlijk depressief. Zorgverleners en familie leek het een goed idee als hij weer een hondje zou krijgen om voor te zorgen. Wilma ging kennismaken met de cliënt, sprak met de hulpverleners en ging op zoek. Inmiddels woont hondje Levi al een tijdje bij de cliënt en zijn hond en eigenaar helemaal gek op elkaar.

Dierenartsen
Het herplaatsen van honden beperkt zich niet tot de regio: Wilma werkt landelijk. Ook dierenartsen kunnen gebruik maken van haar diensten. “Soms brengen mensen een hond naar de dierenarts om te laten inslapen, bijvoorbeeld als de eigenaar van het dier is overleden en er niemand is om voor de hond te zorgen”, vertelt Wilma. “Dierenartsen willen geen gezonde dieren laten inslapen, maar zitten dan natuurlijk wel met een probleem. Ik kan daarbij helpen. Ik kan ook spoedopvang aanbieden. Als een hond sociaal is naar honden en katten, dan haal ik hem gewoon in huis en zoek dan een nieuwe baas.”

Meer informatie over Wilma’s Pets & More staat op: www.herplaatsingscoach.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.